ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ

ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Η βασική έρευνα γίνεται για την προώθηση της ανθρώπινης γνώσης χωρίς προσδοκίες για άμεσα απτά οφέλη. Τα αποτελέσματά της δεν προσφέρουν άμεσο εμπορικό όφελος ενώ συνήθως δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά ή διατίθενται σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Ø Παραδείγματα από το πεδίο της βασικής έρευνας :

o Πώς άρχισε η δημιουργία του σύμπαντος;

o Από τι συνίστανται τα πρωτόνια, τα ηλεκτρόνια και τα νετρόνια;

Η εφαρμοσμένη έρευνα έχει σαν προορισμό την επίλυση πρακτικών προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου και όχι την παραγωγή επιστημονικής γνώσης αυτής καθαυτής. Χρησιμοποιεί ως βάση την βασική.

Η εφαρμοσμένη έρευνα μετατρέπει τις ιδέες σε λειτουργικά αποτελέσματα. Οι γνώσεις ή οι πληροφορίες που προκύπτουν από αυτήν συχνά κατοχυρώνονται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας αλλά μπορούν και να παραμείνουν απόρρητες.

Ø Παραδείγματα από το πεδίο της εφαρμοσμένης έρευνας:

o Βελτίωση της γεωργικής παραγωγής

o Θεραπεία ειδικών ασθενειών

o Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, την βιομηχανία και στις μεταφορές.

o Βασική –> Ακτίνες Χ Εφαρμοσμένη –> Αξονικός τομογράφος

Κατά τον φιλόσοφο της τεχνολογίας James K. Feibleman , η βασική έρευνα έχει σαν στόχο την κατανόηση της φύσης ενώ η εφαρμοσμένη έρευνα τον έλεγχο της φύσης.

Διαφορά εφεύρεσης και ανακάλυψης

Βασική διαφορά της εφεύρεσης από την ανακάλυψη είναι ότι το αντικείμενο της εφεύρεσης δεν προϋπάρχει, (π.χ. η εφεύρεση του τροχού), ενώ της ανακάλυψης προϋπάρχει αλλά δεν ήταν γνωστό στον άνθρωπο, (π.χ. ανακάλυψη της Αμερικής).

 

Εργασία για το σπίτι: Έναρξη για το Γ3α  04-12-18 με παράδοση 11-12-18 


1. Ψάχνοντας σε κατάλληλες πηγές πληροφόρησης να απαντήσεις και να παρουσιάσεις στην τάξη τα παρακάτω ερωτήματα:  ΓΡΑΠΤΩΣ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΣΑΣ.

α) Τι είναι καινοτομία

β) Τι είναι ευρεσιτεχνία (πατέντα).

γ) Να βρείτε και να παρουσιάσετε στην τάξη 2 παραδείγματα τεχνολογικών καινοτομιών ή ανακαλύψεων και να επισημάνετε τις επιδράσεις και τις αλλαγές που έφεραν ζωή του ανθρώπου .

Εργασία για το σπίτι: Έναρξη ……….. με παράδοση ………….

2. Να βρείς από ένα περιοδικό, εφημερίδα ή το διαδίκτυο ένα άρθρο που να αναφέρεται σε έρευνα σε κάποιο τομέα (γεωργία, ιατρική, περιβάλλον, οικονομία κτ.λ.) να το διαβάσεις για να μεταφέρεις στο τμήμα σου, στο επόμενο μάθημα, με λίγα λόγια την έρευνα αυτή ( ποιος την έκανε, που, πότε , αποτελέσματα).                                                  ΓΡΑΠΤΩΣ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΣΑΣ.